dimecres, 20 de novembre del 2019

Mercat de Colom

Autor Francisco Mora Berenguer 1914. C/ Jorge Juan amb Comte Salvatierra 

Van col·laborar el pintor Ramón Roca i l'escultor Ricardo Tárrega. Mosaics de Noya Tessel·les de Cristall de la casa Manmejean, Trencadis de L. Bru i Ferro Estanislao Capella. Es troba al districte de l'Eixample de València i és un extraordinari exemple d'arquitectura modernista i historicista dins la tradició constructiva valenciana, el més gaudinià de la ciutat, i monument historicoartístic des de 1983. Va ser totalment restaurat en 2003 i ha esdevingut una galeria comercial de luxe.
Té una superfície total de 3.500 m². Presenta planta basilical de tres naus, una central de 18,60 m. d'alçària i dues laterals de 9,70 m. de llum amb volades de 6 m. a cada costat, organitzada en 9 crugies de 7 m de separació. La diàfana estructura, sota la qual es disposaven els llocs de mercat, està formada per arcs de perfils reblats i caragols en els enllaços amb els pilars de fosa que suporten la coberta, de 8 i 5 m d'alçada, amb capitell i base ornamentada. L'accés al recinte es produeix per vuit grans portes que connecten còmodament amb l'entorn en tot el seu perímetre. Fetes de perfils i xapes d'acer i amb elements ornamentals de fosa i forja, les portes s'ubiquen als xamfrans i al centre de cada façana.
Sobre la coberta del pavelló s'alcen dues ximeneres rematades amb formes corbes revestides amb fragments ceràmics. A la façana sud (c/ Jordi Joan) s'alça en un arc ogival de 16 m de clau i 13 m de llum entre suports, amb la profunditat d'una crugia. Enmig de l'arc, una galeria fa de pont entre els dos pavellons situats a cada costat de la façana, la quan està feta a base de rajola, pedra artificial i pedra natural, amb un revestiment de mosaic ceràmic vitrificat en l'arc, les voltes interiors i els pinacles. Aquesta façana presenta un programa iconogràfic i simbòlic completíssim en el qual estan presents des de la volateria (titots, ànecs, gallines faisans, oques, galls) fins a la carnisseria (carns, porcs, vaques, conills), passant per la peixateria (carrancs, cigales, anguiles, peixos, mol·luscs), les hortalisses (carabasses, dacsa, pimentons, cogombres, tomaques), caragols, flors de divers tipus i, per descomptat, la fruita (figues, llimes, albercocs, vinyes, plàtans, melons, magranes, pomes, taronges, peres).



                                                                                                                               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada